AYAM SAMBAL HIJAU
Bahan A:
4 keping ayam (basuh dan toskan)
4 tangkai serai (diketuk)
1 labu bawang besar (dihiris)
2 biji limau kasturi (diambil jusnya)
1 cawan minyak masak
1 sudu serbuk kunyit
Garam
Bahan B (dikisar):
5 biji cili hijau
20 biji cili api hijau (saya guna 6 biji)
10 biji bawang merah ( saya guna 4 biji)
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Cara Membuatnya:
1. Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit. Goreng hingga masak dan ketepikan.
2. Tumiskan bahan yang dikisar dan serai sehingga wangi dan pecah minyak.
3. Masukkan ayam, bawang besar dan garam.
4. Tuangkan jus limau dan padamkan api.
5. Siap.
![]() |
Gambar versi tak ada flash |
![]() |
Gambar versi flash. Kalau nak berkuah, tambah air lebih sikit la ye. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan